Duurzaamheid School Max - Was

Duurzaamheid is een hot topic; niet alleen voor volwassenen, maar ook voor basisschoolleerlingen van School Max. Hier worden de kinderen geleerd zuinig om te gaan met energie door middel van leuke proefjes en activiteiten.

Duurzaamheid is een hot topic; niet alleen voor volwassenen, maar ook voor basisschoolleerlingen van School Max. Hier worden de kinderen geleerd zuinig om te gaan met energie door middel van leuke proefjes en activiteiten.

 

Vandaag is het de beurt aan groep 3, 4, en 5. Onder leiding van meester Sjors Dijk leren zij vandaag wat er allemaal komt kijken bij het wassen en drogen van je eigen kleding.

 

Meester Sjors gooit een nat kledingstuk op de grond. “Droogt dit op deze manier goed?”, vraagt hij aan de leerlingen. “Nee!”, roepen ze in koor. Uiteraard kennen de meeste kinderen de wasmachine en de droger, maar deze zijn niet erg energiezuinig. “De droger gebruikt elektriciteit, dit kost geld en energie. Goedkoper én beter voor het milieu en je kleding is om de kledingstukken op te hangen aan een waslijn”, vertelt meester Sjors. “Zo maak je geen gebruik van de eindige energie van de aarde en slijt je kleding een stuk minder snel, waardoor je minder vaak nieuwe kleren hoeft te kopen”.

 

Om de kleding op te hangen zijn wasknijpers nodig. Deze houten wasknijpers worden ingekleurd en versierd door de kinderen, waarna ze deze zelf thuis mogen gebruiken om kleding aan te hangen. De mooiste creaties komen langs.

 

Na het zelf wassen van de kledingstukken is het tijd om de broeken, shirts en sokken op te hangen aan een waslijn buiten. Spelenderwijs komen de leerlingen er achter dat de kledingstukken sneller drogen als je ze niet dubbelvouwt, maar bij de puntjes ophangt. Verschillende technieken worden onderling besproken en uitgeprobeerd. Een taak die door veel volwassenen als noodzakelijke klus wordt gezien, wordt vanmiddag speels en met brede glimlachen uitgevoerd door de leerlingen.

 

Meester Sjors roept de kinderen terug. “Ga zuinig om met de energie die wij hebben op deze aarde. Help je ouders bijvoorbeeld eens door de was aan een waslijn op te hangen. Zo hoeft de droger niet gebruikt te worden. Misschien mag je het geld dat je ouders besparen aan energiekosten wel hebben! Jij blij, je ouders blij, en het milieu blij!”.

Naar overzicht