Circulair bouwen en werken

Circulair bouwen en werken: daar staat BOOT voor. Kees Boot vertelt over zijn bijzonder duurzame civiele ingenieursbedrijf.

Circulair bouwen en werken: daar staat BOOT voor. Kees Boot vertelt over zijn bijzonder duurzame civiele ingenieursbedrijf.

Treincoupé als vergaderruimte

Het duurzaam inrichten van omgevingen is een tweede natuur geworden voor Boot. Dit doet hij graag voor zijn klanten, maar ook binnen zijn eigen pand: “We werken zoveel mogelijk met bestaande materialen. Ook in ons eigen pand zijn veel materialen hergebruikt. Zo hebben wij een oude treincoupé omgebouwd tot vergaderruimte. De coupé springt direct in het oog: duurzaam, het ziet er bijzonder uit én het is een leuk gespreksonderwerp”.

Brandstof besparen

Het pand van BOOT ademt duurzaamheid. Zo is op het parkeerterrein de mogelijkheid om je autobanden op te pompen. “Dit bespaart brandstof en zorgt tegelijkertijd voor bewustwording onder personeel en klanten. Ook hebben wij drie oude praatpalen aangeschaft die wij willen ombouwen tot laadpalen: een prachtig voorbeeld van circulariteit”, aldus Boot.

Energieconvenant

Het zal niemand verbazen dat ook Boot het energieconvenant heeft getekend: “We willen graag maximaal energie besparen en kantoren inrichten met secundaire materialen. Ons plan voor energiebesparing is gereed; we zijn het op dit moment aan het uitwerken. We kunnen een groot verschil maken op het gebied van energiebesparing met onze adviezen, maar als bedrijf moet je uiteraard zelf ook al vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid voordat je het een ander adviseert”.

Energiescan

Ook de energiescan van Laurens Wiersma heeft Boot niet overgeslagen. “Wij hadden grote lichtkoepels die er voor zorgden dat het binnen in de zomer warm was en in de winter koud. Na de energiescan hebben wij deze koepels afgesloten: dit scheelde direct in het koelen en opwarmen van de ruimte, dus ook in het energieverbruik. LED-verlichting is nu ook overal aanwezig in het pand: onmiddellijk merk je het effect en het is heel snel terugverdiend. Binnen een jaar hebben wij ook nog eens zonnepanelen op ons dak”.

Bewustwording

De duurzame ondernemer noemt bewustwording als belangrijkste aspect van duurzaam ondernemen. “Het is zo makkelijk om het milieu en je portemonnee te sparen zolang je maar doorhebt hoeveel energie je eigenlijk verbruikt. De quickscan is een goede manier om bewust te worden van je energieverbruik. Ik vind het mooi dat Gemeente Veenendaal het initiatief neemt om een energiescan aan te bieden, zodat de ondernemer weet wat hij kan aanpakken. Naast het feit dat het niet fijn is om je energie en geld elke dag te zien wegstromen, gaat de overheid ook regulerend optreden. Door een energiescan te doen kan handhaving worden voorkomen. Maak daarom vandaag nog gebruik van de energiescan, subsidiemogelijkheden en leningen voordat deze kans voorbij schiet!”.

Naar overzicht