Laadpalen en meer

Bij aankomst ziet het er al veelbelovend uit: Account Software Groep heeft laadpalen voor de deur staan. Dit blijkt na een gesprek met ondernemer Michel van Westing nog maar het puntje van de ijsberg te zijn.

Bedrijf op zonne-energie

“Dertig procent van ons wagenpark bestaat uit stekkerhybride auto’s, vandaar de laadpalen op ons parkeerterrein. De energie voor de elektrische auto’s komt van onze ruim 200 zonnepanelen op het dak. De energie die wij verder nodig hebben binnen het bedrijf komt ook van de zonnepanelen, mooi toch? Het liefst heb ik nog veel meer zonnepanelen op het dak, maar zo groot is het dak helaas niet”.

Onderscheid jezelf

Sinds de plaatsing van de zonnepanelen in 2013, is Van Westing zich steeds meer bezig gaan houden met duurzaamheid. “Besparen op energie biedt marketingtechnisch altijd een voordeel én het is helemaal niet ingewikkeld. Ook wordt het steeds belangrijker als ondernemer: als je wil dat je bedrijf succesvol is en blijft moet je tegenwoordig op z’n minst meegaan in energiebesparing. Doe je dit niet, wordt je al snel als ouderwets gezien. Neem energiebesparing mee in je beleid en onderscheid jezelf door duurzaam te ondernemen. Ons doel in 2013 was om al onze cloud- en hosting servers 100% op zonne-energie te laten draaien; hiermee hebben wij ons onderscheiden ten opzichte van vele andere cloud- en hostingaanbieders”.

Blinde vlek

Hoewel Van Westing er al vroeg bij was met zijn duurzame maatregelen, was een bezoek van energiemanager Laurens Wiersma toch zeer welkom. “Ik wilde graag tips van Laurens om nog meer meters te kunnen maken. Als ondernemer zie je natuurlijk niet alles helder meer binnen je eigen bedrijf; zo’n gratis energiescan is dan ideaal om een blinde vlek uit te lichten. Zo hebben wij nu LED-verlichting en bewegingssensoren. Ook hebben wij realtime inzicht op het energieverbruik, zo zie je precies welke apparaten in de sluimerstand staan en dus onnodig energie verbruiken. ’s Nachts gaan sowieso alle apparaten uit, hoe klein het ook lijkt, ook dit scheelt op de rekening!”.

Enkel voordelen

Ondertussen is de energierekening van Van Westing met 25% gedaald. Fijn voor de portemonnee, maar ook fijn voor het milieu. “De aarde is fragiel; we moeten ons best doen ons gedrag te veranderen. Duurzaam bezig zijn is nooit nadelig, het levert juist ondernemers een financieel en marketingtechnisch voordeel. Bovendien is het leuk om te zien hoeveel er bespaart kan worden. Met een groter kantoor zijn je energiekosten vaak al 40% van je huisvestingskosten. Het is zonde om deze energiekosten niet omlaag te brengen naar bijvoorbeeld 25%. Doe eens een energiescan, zo krijg je een goed overzicht van de actuele status in je bedrijf. En onthoud: alle kleine beetjes helpen!”.

Naar overzicht