Veenendalers isoleren en verdienen

Goede woningisolatie heeft veel voordelen: meer comfort, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar kun je het beste beginnen met het isoleren van het dak, de vloer of de gevel?

Goede woningisolatie heeft veel voordelen: meer comfort, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar kun je het beste beginnen met het isoleren van het dak, de vloer of de gevel? Of alle drie tegelijk? Inwoners van Veenendaal deden al persoonlijke ervaring op met de verschillende vormen van isolatie. Veenendaler Menno Meun deelt hier zijn verhaal.

 

Bij veel woningen, vooral als ze vóór 1980 zijn gebouwd, verlies je in het stookseizoen behoorlijk wat warmte. Via het dak, de vloer, muren, ramen en kieren. Veenendaler Menno Meun (40) kan erover meepraten. Hij kocht vijf jaar geleden een jaren-zeventighuis in de wijk Dragonder-Oost dat nauwelijks geïsoleerd was.

Meer comfort

Meun, werkzaam in de ICT-sector, liet de tussenwoning na de aankoop compleet verbouwen. Buitenmuurisolatie, vloerisolatie en dubbel glas werden daarbij meteen meegepakt. Ook schafte hij een nieuwe HR-ketel voor de centrale verwarming aan. ‘En vloerverwarming op de begane grond’, zegt Meun. ‘Een comfortabel huis was voor mij de belangrijkste motivatie voor deze maatregelen.’

Informatieavond

Na al deze ingrepen was er nog één probleem overgebleven: het dak was niet geïsoleerd en er zaten zelfs gaten in. Daardoor was het huis op de eerste verdieping en op zolder vaak koud en tochtig. Afgelopen voorjaar bezocht Meun een informatieavond van Randewijk Beter Wonen. ‘Daar kon je vragen stellen, dat was goed,’ zegt hij. ‘Op die manier wordt alles duidelijker dan met alleen informatie van internet.’ Ongeveer twee maanden later zat de isolatie op zijn gerepareerde dak.

Ervaringen

Het is voor Meun nog te vroeg om te zeggen hoe de nieuwe energiemaatregel precies uitpakt als het buiten echt koud wordt. Wel merkte hij deze zomer dat het tijdens tropisch hete dagen in huis al minder warm was en minder tochtte dan voorheen. En hij is vol vertrouwen dat hij deze winter lekker op sokken door zijn huis kan lopen.

Naar overzicht