PlatDus: verzamelplatform van duurzame bedrijven

Bert Wagensveld maakt deel uit van Plat DuS, een organisatie die bestaat uit regionale duurzame partijen.

Bert Wagensveld is initiatiefnemer van Plat DuS, voluit Platform Duurzaam Samenwerken. Plat DuS is een organisatie die bestaat uit regionale duurzame partijen. Binnen de regio FoodValley wil Plat DuS samen met inwoners, gemeentes en bedrijven energiezuiniger – en dus ook duurzamer -  gaan bouwen.  

Duurzame match

“Plat DuS fungeert als een soort verzamelplatform van bedrijven met een duurzame mindset. Voorheen belde je één aannemer en deze mocht vervolgens alle klussen aan je huis verrichten. Voor verduurzamen heb je vaak meerdere partijen nodig, waardoor het lastig is om overzicht te houden. Door met Plat DuS samen te werken heb je toegang tot veel meer specialisten en mogelijkheden. Zo vind je voor elke klus de perfecte, duurzame match terwijl je contact blijft houden met één aanspreekpunt dat de werkzaamheden coördineert”, aldus Wagensveld. 

Fiets staat tegen muur

Totaalplaatje

Als Plat DuS wordt ingeschakeld voor bijvoorbeeld een verbouwing, komter allereerst een energieadviseur voor een gratis advies langs bij de klant. “Deze kijkt met een kritische blik naar hoe de woning het beste duurzaam gemaakt kan worden. We kijken naar het totaalplaatje. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak? Dan wordt eerst gekeken of dat nuttig is in combinatie met onder andere de isolatie die je hebt”.

Stappenplan

De bespaaradviseur maakt een stappenplan in een logische volgorde. De eerste stap is het verbeteren van materialen en constructies die al aanwezig zijn. Daarna komt de rest pas aan bod. “De specialisten kijken binnen hun vakgebied hoe het werk zo goed en effectief mogelijk samen aangepakt kan worden. Alleen regionale, specialistische bedrijven doen mee: zo blijft het duurzaam én leuk”.

Voor iedereen mogelijk

Het concept van Plat DuS is simpel: korte afstanden tot specialisten die altijd het beste resultaat leveren. En het prijskaartje? “Dat valt heel erg mee”, aldus Wagensveld. “Sommige mensen investeren geld in een nieuwe keuken die na 10 jaar weer is afgeschreven. De slimmere keuze is om dit geld in het verduurzamen van je woning te stoppen; zo verdíen je geld. Door verstandig om te gaan met verschillende producten, hoeft verduurzamen helemaal niet duur te zijn. Zo hebben wij onlangs een jaren ’70 woning in Dragonder van label E naar A++ omhoog gehaald zonder al te veel moeite. Als je de juiste mensen weet in te schakelen, wordt verduurzamen voor iedereen mogelijk”.

Naar overzicht