Veenendaal gaat over op ledverlichting

Binnen twee jaar gaat de straatverlichting in de openbare ruimte en op bijna alle bedrijventerreinen in Veenendaal over op ledverlichting.

Wethouders Verloop en Stroobosscher en de BOV (Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal) slaan in dit project de handen ineen. “Led gaat langer mee, is energiezuiniger en veelzijdiger dan traditionele verlichting,” vertelt Engbert Stroobosscher, verantwoordelijk voor de openbare ruimte. “Deze ontwikkeling past perfect in de ambitie van Veenendaal om in 2035 energieneutraal te zijn”, vult energiewethouder Marco Verloop aan.

 

Citytec is al gestart met het vervangen van de lampen van de straatverlichting in Veenendaal-west door ledverlichting en op de bedrijventerreinen gaat een pilot op 5 november van start.

Bedrijventerreinen

Vanuit de commissie Duurzaam Ondernemen van de BOV was er bij de wethouders op aan gedrongen alle openbare verlichting op de bedrijventerreinen snel van ledverlichting te voorzien. Commissievoorzitter René van Holsteijn is dan ook verheugd over dit initiatief. Ondernemers kunnen nu in een pilot een voorkeur aangeven hoe ‘warm’ zij het led willen op de bedrijventerreinen; welke lichtkleur zij wensen. Daarvoor zijn twee straten ingericht. Gekozen kan worden tussen 3000K (warmere kleur) en 4000K (koeler, maar beter voor zichtbaarheid op camera’s). Tijdens het Duurzaam Ondernemen Event op 20 november aandacht aan deze pilot besteed. Na de proefperiode wordt een keuze gemaakt en kan de uitrol vanaf 2019 worden opgepakt.

Planning

Citytec werkt in de weken 42 tot en met week 47 aan het vervangen van de lampen. Op het bedrijventerrein De Compagnie worden aan de Plesmanstraat en de Storkstraat begin november de  ledlampen voor de pilot geplaatst. Daarbij worden geen wijzigingen aangebracht aan de masthoogtes in de straten en ook het aantal masten wordt niet aangepast. De bedoeling is om binnen twee jaar alle bedrijventerreinen van ledverlichting te voorzien.

Naar overzicht