Circulaire economie

Het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen bij het maken van producten: dát is circulaire economie. De grondstoffen worden gewonnen, gebruikt en hergebruikt waardoor er minder grondstoffen nodig zijn. De nodige grondstoffen worden simpelweg zoveel mogelijk gerecycled. 

Ook voor u als ondernemer wordt het steeds belangrijker om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Er zijn steeds meer mensen op aarde en de welvaart neemt toe. Dit zorgt ervoor dat grondstoffen schaars worden en de circulaire economie een steeds grotere rol gaat spelen. 

De overgang naar een circulaire economie gaat niet zonder veranderingen. Bij het ontwerp van producten moet namelijk al rekening gehouden worden met hergebruik. Zo moeten apparaten makkelijker gerepareerd kunnen worden en moeten alle  onderdelen uit het apparaat makkelijk gerecycled kunnen worden. Zo wordt het storten en verbranden van afval zo veel mogelijk voorkomen.

De circulaire economie biedt veel kansen voor u als ondernemer: nieuwe markten, meer samenwerking en minder grondstoffengebruik. U zal minder afhankelijk zijn van grondstofprijzen én het levert banen op in de logistiek en demontage. Daarnaast geeft de overgang van ‘van bezit naar uitleen’ u kansen voor nieuwe businessmodellen en klantenbinding.

Circulaire held

Circulair cafe van BOOT

Ingenieursbureau BOOT uit Veenendaal is actief op het vlak van de circulaire economie. BOOT is  een aantal jaar geleden begonnen met ‘circulair slopen’. Bouw en sloopafval is één van de grootste afvalstromen in Nederland: circa 40 % van het afval is bouw- en sloopafval.  BOOT ziet een gebouw als grondstoffenbank, waarin veel materialen met waarde zitten. Ralph van Rees, projectleider circulaire sloop bij BOOT: “Door circulair te slopen zorgen we ervoor dat de materialen die vrijkomen bij sloop zo hoogwaardig mogelijk worden hergebruikt. Bijvoorbeeld door producten als deuren, puien en houten balken een tweede leven te geven in een nieuw gebouw. Dat dit kan én dat het een uniek resultaat oplevert bewijst de verbouwing van ons circulair café, waarbij we veel producten uit sloopprojecten hebben gebruikt. Het resultaat is een unieke ruimte die uitstraalt wie we zijn, fris en duurzaam”. Om hoogwaardig hergebruik te stimuleren is BOOT daarnaast bezig met de ontwikkeling van een online Bouwmarktplaats, waarin producten die vrijkomen uit sloopprojecten aangeboden zullen worden. Op deze manier brengen ze vraag en aanbod van circulaire materialen bij elkaar.

Meer informatie over circulair slopen