Vloerisolatie

Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte, waardoor de cv-ketel minder hard hoeft te stoken. Na vloerisolatie gebruikt u op jaarbasis gemiddeld 325 m3 minder gas. Dat scheelt €210,- per jaar op uw energierekening en 580 kilogram CO2-uitstoot. Wanneer u uw vloer laat isoleren, heeft u niet alleen warmere voeten, maar merkt u ook dat uw huis minder tocht en gelijkmatiger warm is. Daarnaast heeft u geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte. 

Vloerisolatie kan gedaan worden door isolatiebedrijven en door aannemers-, bouw- of klusbedrijven. 

Een voorwaarde om de onderzijde van de vloer te kunnen isoleren, is dat u in de kruipruimte kunt komen en dat de kruipruimte ten minste 35 centimeter hoog is. Voor PUR vloerisolatie is minimaal 50 centimeter vereist. Bij de meeste isolatiematerialen moet op de bodem van de kruipruimte een dampremmende kunststof olie (PE) aangebracht worden om te voorkomen dat het materiaal vochtig wordt. Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, biedt luchtkussenfolie of een laag piepschuimchips (EPS) uitkomst.

Bespreek met het bedrijf dat het isolatiemateriaal onder de vloer de ventilatiegaten in de kruipruimte niet mag blokkeren. Ventilatie van de kruipruimte is belangrijk, anders kunnen zich daar vocht en radongas ophopen, die vervolgens in de woning terecht komen.

Meestal is vloerisolatie in een halve dag gedaan.

Om woningisolatie te stimuleren, is er een langlopende regeling waardoor de btw op arbeidsloon is verlaagd van 21 naar 6 procent.