Zuinig verwarmen

Verwarming is een grote energieverbruiker in huis. Bijna de helft van uw energierekening bestaat uit kosten voor verwarming, en een tiende voor warm water. Met behulp van een warmtepomp en zonneboiler uw huis en water verwarmen loont, voor uw portemonnee en het klimaat. Bovendien is er nu subsidie beschikbaar.

Een zonneboiler zet zonne-energie om in warm water. Daarmee bespaart u bijna de helft van uw energiegebruik voor warm water. Een huishouden met 4 personen stookt hiermee zo'n 210m3 gas minder. Als er niet genoeg zonlicht is, zorgt je combiketel of warmtepomp voor het warme water. Je staat dus nooit onder een koude douche. In de zomer is de opbrengst groot genoeg voor bijna al je warme water. 

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Met weinig stroom krijgt u hierdoor veel warmte.

Sommige warmtepompen zijn volledig elektrisch, andere hebben er een HR-ketel op gas bij, die bijspringt voor verwarming op extra koude dagen en voor (extra) warm water.

Bent u toe aan een nieuwe CV-ketel en wilt u een energiezuinige keuze maken? Een goede keuze voor het milieu is een zuinige HR-combiketel. Een combinatie met zonneboiler of warmtepomp is nog zuiniger en milieuvriendelijker.

Denk meteen ook na over uw thermostaat. Een slimme thermostaat met bewegingssensor en temperatuurregeling per kamer helpt om energiezuinig te verwarmen.